Makaron orkiszowy z sosem warzywnym

Niedawno dostałam od mojej sąsiadki ekologiczny makaron produkcji Biobabalscy, którego sama używa 🙂 Jest on wykonany tylko z 2 składników: z białej mąki orkiszowej typ 630 i wody. Żeby odpowiednio potraktować tak wspaniały prezent wykonałam prosty sos warzywny, przypominający sos boloński. Makaron okazał się pyszny, ale trzeba uważać podczas jego gotowania. Gotowany zbyt długo może się rozkruszać, ale gotowany al dente wychodzi idealnie 🙂 

 

Składniki (porcja dla 2 osób):

makaron orkiszowy ok. 200-240g

1 cebula
2 ząbki czosnku
przecier pomidorowy (ja używam swojego, zrobionego z przyprawami)
1 marchew
zioła prowansalskie
świeża bazylia
sól
olej
długodojrzewający ser do posypania

Sposób wykonania: 
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odlewamy.

W międzyczasie obraną cebulę drobno kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, podsmażamy. Wlewamy przecier pomidorowy i dodajemy marchew startą na tarce jarzynowej o drobnych oczkach, przyprawiamy ziołami i solą. Gotujemy przez kilka minut, pod koniec wrzucamy posiekaną świeżą bazylię.
Polewamy makaron sosem.
Smacznego 🙂 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *