Omlet z suszonymi pomidorami i ziołami

 

Ten wspaniały przepis na omlet odkryłam na blogu Agnieszki Maciąg. Od czasu do czasu gości na moim stole jako wyjątkowe, świąteczne śniadanie. Główna atrakcją są tutaj dla mnie suszone pomidory, które świetnie się komponują , a dodatek świeżych ziół dopełnia całości 🙂 Oryginalny przepis, który znajdziecie tutaj, zmodyfikowałam na swój sposób, dodając mąkę. Bez mąki stanowi on doskonały przepis dla osób stosujących dietę niełączenia 🙂 

 

 

Składniki:

2 jajka
łyżka wody
łyżka mąki (opcjonalnie)
kilka suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
2 plastry świeżego pomidora
kawałek papryki
cebulka
ząbek czosnku
zioła prowansalskie
sól
pieprz

posiekany szczypiorek
posiekana świeża bazylia
masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Na patelni podgrzewamy masło klarowane i podsmażamy na rumiano cebulę z czosnkiem.

W międzyczasie ubijamy mikserem posolone jajka z wodą, pod koniec dodajemy mąkę. Na patelnie wylewamy masę jajeczną, wrzucamy pokrojone suszone pomidory, pokrojone w kostkę świeże paprykę i pomidory. Posypujemy suszonymi ziołami prowansalskimi, pieprzem, posiekanym szczypiorkiem i posiekaną bazylią.

Omleta można przykryć przykrywką, żeby równo się ogrzewał. Gdy spód jest już usmażony przewracamy go zgrabnym ruchem  na drugą stronę (ja używam do tego talerza, którego kładę na omlecie i odwracam patelnię, po czym zesuwam go z talerza znowu na patelnię). Niektórzy nie odwracają omletów w ogóle. 

Usmażonego omleta możemy udekorować listkami bazylii.

Smacznego 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *