MUESLI Z MIODEM (GRANOLA)

 

Nasze ulubione muesli.  Można jeść je, jak podano w przepisie z utartym jabłkiem, z musem jabłkowym albo z owocami sezonowymi. Można eksperymentować z dodatkami. Najprościej, tak jak robi te wiele osób –  wyjadać je prosto ze słoika.

 

Składniki:

2 szklanki płatków owsianych zwykłych

¼ szklanki wiórek kokosowych

½ szklanki orzechów

 

¼ szklanki rodzynek

½ łyżeczki soli

2 łyżki miodu

½ szklanki oleju

 

 

Wykonanie:

Składniki zmieszać, piec w piekarniku na blasze, kilkakrotnie mieszając, w temp, 180 stopni przez 20 minut, następnie w temp. 130 stopni przez 45 minut (ja piekę w mniejszej temperaturze 160/110 i krócej 15/40). Podawać z utartym jabłkiem.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego! 😊

Przepis pochodzi z książki „Przywracać zdrowie żywieniem” Ewy Dąbrowskiej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *