Uwielbiam obfitość lata! Wszystkiego jest pod dostatkiem, na wyciągnięcie ręki. Tym razem zmieszałam składniki pochodzące z własnej działki i pola sąsiadki z kupioną sałatą rzymską (Ups! moja przerosła…). Wyszła mi barwna sałatka, aż miło powspominać! Użyłam pysznego dressingu, inspirowanego przepisem z mojego ulubionego bloga Agnieszki Maciąg. Jest to naprawdę świetny sos, którym można polewać sałatki, zapiekanki warzywne i kasze. Warto mieć go zawsze w lodówce. Oryginalny przepis na dressing w mega dawce znajdziecie pod adresem: http://agnieszkamaciag.pl/cudowna-mikstura-mojej-mamy
Letnia sałatka z dressingiem miodowo-czosnkowym:
Składniki:
sałata rzymska
pół papryki czerwonej
pomidorki koktajlowe we wszystkich kolorach, ilość dowolna
świeża bazylia
Składniki pociąć, posiekać, przepołowić. Wedle uznania 🙂
dressing:
1-2 ząbki czosnku
5 łyżek oleju, najlepiej z pierwszego tłoczenia, ja używam rzepakowy, w oryginalnym przepisie jest lniany
5 łyżek soku z cytryny
1 łyżka miodu
Składniki dressingu zmieszać do uzyskania jednolitego płynu, polać sałatkę.
Smacznego! 🙂
Podoba mi się przepis na sos 😁wykorzystam! 😉
śmiało, jest pyszny 😉
ja jestem wielką fanką sałatek i mogłabym je jeśc i jeśc 🙂
ja mam podobnie, szczególnie w sezonie 🙂