Placek drożdżowy na Liście Produktów Tradycyjnych

Placek drożdżowy jest tak powszechny, że rzadko kiedy pochylamy się nad jego niezwykłością. Dla mnie zapach pieczącego się placka to zapach powrotów do domu… Moich weekendowych powrotów podczas studiów, powrotów dziadka ze szpitala i powrotów każdego z naszej rodziny z długiej podróży. Placek drożdżowy to też prosty powód do celebrowania codzienności. Okazja do zatrzymania się w biegu nad blaszką ciepłego, pachnącego przysmaku 🙂

 

Do refleksji nad tym pysznym ciastem skłoniło mnie wydarzenie, w którym miałam przyjemność uczestniczyć. Z inicjatywy Pani Ewy Matery z Folwark i Agnieszki Bieńkowskiej ze Stowarzyszenia Lokalnej Grupy Działania Gmin Dobrzyńskich Region Południe (LGD Dobrzyń) placek drożdżowy został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Z tej okazji w Folwarku Mat-Era odbyła się prezentacja wypieku placka drożdżowego dla TVP Bydgoszcz. Pani Ewa przygotowała tradycyjny placek drożdżowy z kruszonką, Agnieszka z LGD Dobrzyń opowiadała o pracy stowarzyszenia, a my z Justyną mogłyśmy powiedzieć parę słów o naszym lokalnym Kole Gospodyń Wiejskich. Na tej podstawie powstanie krótki felieton, który zostanie wyemitowany w lipcu w TVP Bydgoszcz.

 

Składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnego placka drożdżowego

 

 Pani Ewa Matera przygotowuje ciasto

 

Sposób przygotowywania kruszonki

 

 

Placki drożdżowe posypane kruszonką i przygotowane do upieczenia

 

Upieczone placki drożdżowe

 

Pani Ewa prezentuje pięknie wypieczone i pachnące placki

 

Radość z pieczenia 😉

 

Nagrania dla TVP Bydgoszcz, Agnieszka opowiada o działalności LGD

 

Już po nagraniach! Od lewej Agnieszka (LGD), Justyna (KGW), ja (KGW) i Ewa (Folwark)

 

Kosztujemy placka, smakuje tak pysznie, jak wygląda!

 

Miałyśmy przyjemność spróbować również pysznych jabłeczników i serników 🙂

 

 

Przepis na tradycyjny placek drożdżowy: 

Składniki:

Ciasto wyrabiane jest z następujących składników:

1 kg mąki pszennej

5-6 jaj kurzych (opcjonalnie kaczych)

1 szkl. mleka

10 dag drożdzy

1-1,5 szkl cukru

cukier waniliowy lub starta wanilia

200 g masła/ masła roślinnego/ smalcu

szczypta soli

opcjonalnie rodzynki

 

na kruszonkę:

200g mąki

100 g masła

100 g cukru pudru

 

Najlepiej aby składniki pochodziły z własnego gospodarstwa (jajka, mleko).

 

Sposób wykonania:

Przygotowanie rozczynu drożdżowego – w połowie szklanki ciepłego mleka należy rozprowadzić drożdże, cukier i odrobinę mąki. Po uzyskaniu zawiesistej konsystencji przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. Zaczyn podwoi swoją objętość.

 

W rondelku rozpuścić tłuszcz i pozostawić do wystygnięcia.

 

W misce ubić jajka z cukrem, można użyć żółtka kaczego, dodać rozczyn drożdżowy. Po wymieszaniu dodać tłuszcz, mąkę i stopniowo pozostałe ciepłe mleko. Długo wyrabiać, aż ciasto będzie odstawać od ręki. Na koniec dosypać cukier waniliowy lub startą wanilię oraz rodzynki.

 

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Masa zwiększy swoją objętość. 

 

Z tłuszczu, cukru i mąki wyrobić twardą kruszonkę.

 

Ciasto ponownie wyrobić i nakładać do wysmarowanej tłuszczem foremki do połowy jej wysokości. Posypać kruszonką. Przykryć ściereczką i pozwolić mu ponownie wyrosnąć.

 

Foremki wkładać do piekarnika nagrzanego do temperatury około 200 stopni. Piec do zarumienienia i tzw. suchego patyczka.

 

Smacznego! 🙂

 

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *