Koktajl truskawkowy

Na zakończenie zadziwiająco wczesnego i krótkiego sezonu truskawkowego proponuję koktajl. Pamiętam z dzieciństwa, że gdy rozpoczynał się sezon truskawkowy, to na każdy posiłek jadłam truskawki rozdrobnione widelcem z cukrem i śmietaną. Do tego kromka chleba. Zresztą uwielbiałam te przepyszne owoce w każdej postaci 🙂 Czasy się zmieniły, teraz mamy blendery i modę na fit jedzenie. Dlatego w tym roku królował u nas koktajl truskawkowy z płatkami owsianymi 🙂

 

Składniki:
truskawki – pół kilograma

jogurt naturalny – pół szklanki

płatki owsiane błyskawiczne – 3 łyżki

cukier/ cukier waniliowy – wedle uznania

opcjonalnie szklanka mleka


Sposób wykonania:

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy. Można wstawić koktajl na godzinkę do lodówki, aby się schłodził. Proporcje są podane przykładowo i można je dowolnie zmieniać.

 

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *