BUDYŃ JAGLANY

 

Budyń to smak dzieciństwa. Otula i przywołuje wspomnienie dzieciństwa. Budyń jaglany to spełnienie marzeń o zdrowym odżywianiu. Zaskakuje konsystencją. Uatrakcyjnia zimowe wieczory.

 

Składniki:

200 g kaszy jaglanej

ok 250-300 ml mleka roślinnego (np. migdałowe)lub krowiego

3-4 łyżki ksylitolu (do smaku, ja słodziłam cukrem)

1 cukier z prawdziwą wanilią lub ziarenka wyłuskane  z 1 laski wanilii

1 łyżka masła

Do podania:

mrożone maliny lub świeże owoce sezonowe

 

Sposób wykonania:

Kaszę wrzucamy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy na wolnym ogniu 8-10 minut. Wlewamy mleko roślinne, słodzimy i dodajemy wanilię lub cukier waniliowy i gotujemy na minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn.  Tak przygotowaną kaszę przesypujemy do miski, dodajemy mleko kokosowe i miksujemy ręcznym mikserem na bardzo gładką masę. 3-4 minuty miksowania na bardzo wysokich obrotach miksera. Budyń przekładamy do miseczek, podajemy z owocami (np. maliny ugotowane z cukrem lub sezonowe surowe owoce).

Smacznego 🙂

Przepis oryginalny pochodzi z miesięcznika „Moda na zdrowie” 10.2017. Ten powyżej lekko zmodyfikowałam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *